Search for:

Tangled, oftewel Rapunzel, is een film waar je verrassend weinig van hoort. Onterecht, want deze film vol avontuur, liefde en dromen verdient absoluut je aandacht.

Tangled is een Amerikaanse animatiefilm van Disney die eind 2010 verscheen. Het was er bovendien een met een gouden randje, want Tangled is de vijftigste animatiefilm van Disney.

De film vertelt het verhaal van de drie protagonisten: Rapunzel, Gothel en Flynn Rider. In eerste instantie draait de film om Gothel die een magische bloem vindt die je jong houdt en je kan genezen. Ze keert dan ook regelmatig terug naar de bloem wanneer de magie is uitgewerkt, maar op een dag wordt de bloem in beslag genomen door de royals. De koningin ligt namelijk op sterven en kan de magische krachten van de bloem goed gebruiken. Gothel moet dus op zoek naar een alternatief voor de bloem, en dat vindt ze in Rapunzel. Meerbepaald in haar lange haren.

Snakkend naar vrijheid

Rapunzel is een vrolijke prinses die houdt van lezen, schilderen en nog veel meer. Ze groeit op in een heel hoge toren samen met moeder ‘Gothel’ en haar chameleon Pascal. Elk jaar – op haar verjaardag – ziet ze honderden lichtjes in de lucht die haar doen verlangen naar vrijheid. Gothel laat haar echter op geen enkele manier de toren verlaten, want naar eigen zeggen zou de buitenwereld te gevaarlijk zijn.

Disney stapt af van de clichématige ridder op het witte paard en kiest deze keer voor een dief op het witte paard: Flynn Rider. De meesterdief uit de stad moet vluchten voor zijn leven en belandt uiteindelijk in de toren van Rapunzel. Het duo groeit dichter naar elkaar toe en Flynn belooft haar de lichtjes in het echt te laten zien. Dit vormt de basis van een heel avontuurlijke, luchtige en bovenal schattige film.

Met Tangled wil Disney hun doelgroep er duidelijk aan herinneren hoe belangrijk het is om naar je eigen hart te luisteren wanneer je je dromen wil waarmaken. Wat je droom ook is, volg je hart en je dromen zullen een realiteit worden.

Tangled duurt 100 minuten en is te zien op Disney+.

In dit artikel

tangled poster

Tangled

Regisseur: Nathan Greno / Byron Howard

Productiemaatschappij: Walt Disney Animation Studios / Walt Disney Pictures

Cast: Mandy Moore / Zachary Levi / Donna Murphy

Genre: Animation / Adventure / Comedy

Releasedatum: 01/12/2010

Koop dit item

Volg Disneyverse

Volg ons op sociale media en mis niets van de Disneymagie!

Dit artikel kan links bevatten waarbij Disneyverse een commissie krijgt bij een verkoop (affiliate links).

Amber Vroone
Author

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit artikel

Deel dit artikel met je vrienden!